Turban Headband TUTORIAL

 • Details
 • Zelf haarbandjes maken uit resten stof? Het is echt 2 keer niks!

  - nodig?

  Restjes rekbare (tricot) stof! Per band een strook van max 15cm op stofbreedte 110 of 140cm. Voor de rest heb je enkel je naaimachine nodig met een stretchnaald erop en aangepast garen van kleur!

  - hoe?

  1. de lengte bepalen: Dit doe je aan de hand van de hoofdomtrek van je kind of van jezelf. Heb je heel soepele stof met veel rek dan verminder je de omtrek best een beetje zodat alles mooi aansluit. Hiervoor doe je dan de omtrek x 0,9. Voor Lucie nam ik bv 48 cm. Van de soepelste gouden tricot met glitter verminderde ik de omtrek om betere pasvorm te krijgen!

  2. de breedte kiezen: Ja kiezen. Want er is geen regel over hoe smal of hoe breed je je eigen headband wil. Ik neem voor Lucie (bij 2 jaar) 12cm en voor mezelf 15cm. Je haarbandje zelf zal dan de helft hiervan zijn min de naadwaarde. Bij haar komt dat dan uit op 4,5cm, bij mij op 6cm.

  3. knippen: Je hebt twee stroken rekbare stof nodig op de afmetingen die je hierboven hebt berekend. Dus in mijn geval voor dochterlief, 2 stukken van 12x48cm.

  4. naaien: Nu komt het leuke deel, klaar in no time!

  * Je vouwt beide stroken dubbel in de lengte met de goede kanten op elkaar. De lange open zijde stik je vast op 0,75. (wil je stikken op 1cm dan reken je best meer naadwaarde in stap 2) Zo eindig je met twee stroken van 48x4,5cm. Keer deze om met de goede kanten van de stof naar buiten.

  ** Leg de stroken op elkaar in kruisvorm. Strook 1 horizontaal, strook 2 verticaal. Strook 1 vouw je dubbel in horizontale richting, strook 2 vouw je ook horizontaal dubbel. (zie afbeelding twee voor een geweldige schets)

  *** Als je dat wil kan je beide duo's tijdelijk vastnaaien op 0,5cm. Maar dit is zeker niet nodig! Je vouwt nu beide kanten (met telkens twee strookeindes) samen goede kanten op elkaar naar binnen. Het is namelijk de bedoeling dat dit laatste stiksel aan de binnenkant zit, verstopt tegen je achterhoofd. Best stikken met aangepast garen en de rand nadien nog even zigzag'en in dezelfde kleur. Zo is dit meteen mooi afgewerkt.

  GELUKT?! yes! deel gerust een foto met #destoffenkamerheadband of gewoon #destoffenkamer

  Veel liefs,

  Helena